Prostat nedir ve işlevi nelerdir?
Prostat, idrar torbasının çıkışında yer alan ve içinden idrar kanalı geçen ceviz büyüklüğünde bir organdır. Yalnızca erkeklerde bulunur ve menide bulunan bir sıvıyı salgılar. İşlevi, idrar kanalı ile meni kanallarının birleşeceği bir alan oluşturmaktır. Prostat organı, idrar akımı esnasında meni kanallarını kapatır. Meni gelişi sırasında idrar kanallarını kapatır ve bu sayede idrar ve meni aynı kanaldan geldikleri halde birbirlerine karışmaz. Prostat bezi, spermin yumurtaya olan yolculuğunda koruyucu mineral ve enzimler salgılayarak meni sıvısının zenginleşmesini sağlar. Erkekler yaşlandıkça prostat bezi de büyür ve bu büyüme ömür boyu sürer.
Prostat neden büyür?
İyi huylu prostat büyümesi (BPH), sık görülen bir durumdur. BPH prostat kanseri değildir, fakat ilerleyen yaşla birlikte ikisinin birlikte görülme sıklığı artar. İyi huylu prostat büyümesi, yaşlanmayla birlikte erkeklerde oluşan hormonal değişikliklerle ilişkilidir. Prostat büyümesinin sebepleri günümüzde halen tam olarak bilinmemekte, fakat erkeklik hormonu (testosteron) ve östrojenin, büyüme üzerine ciddi bir rolü bulunduğu düşünülmektedir.
Yaşlanmayla birlikte erkeklerde, kanda aktif testosteron hormonu düzeyi azalmaya ve bu düşüşle kandaki östrojen hormonu seviyesi artmaya başlar.
Yaşla birlikte kandaki testosteron düzeyinin azalmasına rağmen, prostat bezinde testosteron hormonunun aktif hali olan dihidrotestosteron (DHT) düzeylerinin arttığı ve biriktiğini gösterilmiştir. Artan DHT miktarı prostat hücrelerinde gelişimi tetiklediği düşünülmektedir.
Bazı kimyasal, çevresel ve genetik faktörler prostat büyümesinde etkilidir.
Büyümüş prostat belirtileri nelerdir?
İşeme belirtileri
İdrarın zayıf ve ince gelmesi
Çatallı ve dağınık idrar yapma
Kesik kesik idrar yapma
Ikınarak ve zorlanarak idrar yapma
İdrar yapmaya başlamadan önce bekleme
İdrar yapmanın çok uzun sürmesi
İşeme sonrası idrarın tam boşalmadığı hissi
İdrar sonrası iç çamaşıra idrar damlaması
Depolama belirtileri
Sık sık idrar yapma ihtiyacı
Gece sık idrara çıkma
Ani idrar yapma ihtiyacı ve idrarı bekletememe
Lavaboya yetişene kadar idrar kaçırma
Prostat ameliyatı hangi yöntemlerle yapılmaktadır?
Kapalı Prostat Ameliyatı:
Transüretral prostat rezeksiyonu (TUR-P): aletin ucunda elektrikli bir tel kullanılarak prostatın büyüyen kısmı kesilerek çıkarılır.
Lazer ile prostat ameliyatI (HOLEP): Yine işeme kanalından girilip prostatın portakal soyar gibi soyulduğu “Holmiyum enükleasyon” yöntemidir.Her büyüklükteki prostat için yapılabilinen bu yöntem, özellikle büyük prostatlar için kanama, hastahanede yatış, ameliyat sonrası idrarda yanma ve tekrardan ameliyat gereksinimi açısından son derece avantajlı ve konforlu bir yöntemdi.
Açık Prostat Ameliyatı:
Özellikle büyük 80-90 gr dan büyük prostat dokusunun varlığında tercih edilen bir yöntemdir. Karından girilerek yapılan açık ameliyatta prostata ek olarak idrar torbası da kesilir. Hastanede kalma süresi uzar ve kanama ihtimali yüksektir. Bu yüzden çok gerekmedikçe bu yöntem tercih edilmez.
Prostat ameliyatından sonra hastaların cinsel hayatları nasıl etkilenir?
Eğer bir hastanın sertleşme fonksiyonları prostat ameliyatı öncesi normalse; prostat büyümesi nedeniyle yapılan modern ameliyatlar sonrası sertleşme bozukluğu görülme ihtimali yok denecek kadar azdır. Prostat ameliyatlarından sonra sıklıkla dışarıya atılan meni miktarında azalma olur. Çünkü prostat kazındığı için yumurtalıklardan dışarıya çıkan meninin bir kısmı idrar torbasına, bir kısmı dışarıya atılır. Bu durum çocuk düşünen baba adayları için önem arz eder.